Erwin Peterman en Gijs Wuite winnen NWO Valorisatie Prijs 2017

VU-hoogleraren Erwin Peterman en Gijs Wuite hebben de NWO Natuurkunde Valorisatie Prijs 2017 gewonnen. Het NWO laat weten dat zij de prijs in gelijke mate ontvangen voor “hun individuele inzet en succesvolle samenwerking voor de valorisatie van de fundamentele kennis en kunde die voortvloeit uit hun onderzoek in het veld van single-molecule biophysics”. Ze zullen de prijs in ontvangst nemen op 23 januari 2018 tijdens het jaarlijkse, landelijke natuurkundecongres Physics@Veldhoven.

01/01/2018 | 12:43 PM

Beide onderzoekers worden door de jury geprezen om het succesvol opzetten van een excellente onderzoeksgroep met een eigen expertise. Peterman en Wuite: “Het was voor ons best een stap om onze vindingen die wetenschappelijk al veel aandacht hadden gekregen ook commercieel te gaan verspreiden maar deze prijs is een geweldige erkenning en we hopen dat het andere wetenschappers zal inspireren!”

DNA-onderzoek

Met het samenbrengen van hun expertises in optical tweezers en single-molecule fluorescence microscopy hebben Peterman en Wuite een belangrijke stap gezet en nieuwe instrumenten gecreëerd voor baanbrekend onderzoek naar biologische systemen en voor toepassingen in DNA-onderzoek. Er worden ook weer nieuwe stappen gezet. Recentelijk hebben ze een geheel andere technologie in het veld uitgevonden: Acoustic Force Spectroscopy, met een sterke toepassingsmogelijkheden in de biomedische diagnostiek

Lumicks

Om hun vindingen effectief in andere labs aan het werk te krijgen realiseerden ze dat het nodig was dat er commerciële versies beschikbaar kwamen. Dit heeft geleid tot het starten van het bedrijf Lumicks, dat met veel succes aan het groeien is en zelfs na drie jaar al winstgevend is en meer dan 20 mensen in dienst heeft in hightech-banen. Peterman en Wuite zijn een schoolvoorbeeld van hoe het kan: twee onderzoeker die hun eigen specialistische excellentie combineren, en daaruit zowel succesvolle wetenschap creëren als valorisatie van hun fundamentele kennis.

De NWO Natuurkunde Valorisatie Prijs

Het doel van de NWO Natuurkunde Valorisatie Prijs is de kennisbenutting van fysisch onderzoek te stimuleren. NWO reikt de prijs van 250.000 euro uit aan een Nederlandse onderzoeker (of groep van onderzoekers) in de fysica die erin geslaagd is resultaten uit het eigen onderzoek op succesvolle wijze tot nut voor de maatschappij te maken. Hiervan is 235.000 euro bestemd voor een nieuw, door de winnaars vast te stellen onderzoek met een duur van twee tot vier jaar. De overige 15.000 euro is door de winnaars geheel vrij te besteden. 

Foto: Anne Reitsma Fotografie

 

Read here in English

Prijsuitreiking in Veldhoven.